Tevely Erzsébet és Kovács István

Az előző lapszámban írtam a „Természetesen Házról”, ami egy – országosan is –egyedülálló kísérlet. Az építést vezető, elindító Kovács Istvánról mást is megtudtam. Ő az egyetlen olyan országos egyesületnek az alapító elnöke, amit balatonakarattyai székhellyel jegyeztek be. Ez a HUNCUT KKE egyesület immáron ötödik éve funkcionál, s már két nemzetközi találkozót szerveztek településünkön!

Ráadásul ritkaságszámba menően fiainak felesége családnevét adta. Tiszteletből. Gyűjti a kávé mellé adott cukros zacskókat, több ezer kilométert hajlandó utazni egy-egy találkozóért. Érdekes ember. Sok mesélnivalója volt…

??????????A Tevely nagyszülők a parcellázások idején, a húszas években vásárolták az első ingatlanjukat (Árpád út 2.). Később, az ötvenes évek elején a másodikat, a Zenta utca 19. alatt (ma Szabadság utca).

Tevely Erzsébet itt született, boldog gyermekkorát a nagyszüleivel töltötte, míg szülei a fűzfői papírgyárban dolgoztak. A kalandra vágyó gyerekek a ritkán beépített, szinte eldzsungelesedett ingatlanokon, az utcák ösvényein, és a közeli erdőben játszottak – a három iskolaépületben eltöltött óráik után. A Rákóczi-fa árnyékában voltak a tanévzárók, majd jöttek a várva várt nyarak a nádasok közti strandokon csónakkal, horgászbottal, vagy csupán a labdákkal. A felsőfokú építészi végzettséget követően egyenes út vezetett haza párjával, a szintén építészmérnök végzettségű Kovács Istvánnal, 1981-ben.

Két fiúgyermekük született.

Mindketten építészként itt, Balatonakarattyán dolgoznak, és sok általuk tervezett épület viseli a kezeik nyomát. Erzsébet előbb Balatonkenesén dolgozott, most Veszprémben, a Városépítészeti Irodában köztisztviselőként dolgozik. Kovács István építési vállalkozását követően, szellemi szabadfoglalkozású tervezőként, igazságügyi szakértőként, és ingatlan vagyonértékelőként tevékenykedik.

Honnan jött a Természetesen Ház ötlete? – kérdezem Istvánt

Mint építészmérnök (megismerve az építészet alapfogásait) tevékenykedtem évtizedeken át, és egyre inkább azzal szembesültem, hogy az épületeinkből hiányzik a lélek, a míves anyaghasználat, a szakemberi tehetség, kézművesség.

Az egyre extrémebb elvárásokat csak a multinacionális építőanyag-gyártók újabb és újabb termékeivel tudjuk kielégíteni. Ha meg tudjuk azokat vásárolni… Nagyon sokan vesztették, vesztik el otthonukat a pénzügyi ügyeskedések miatt, s válnak hajléktalanná, földönfutóvá, miközben az elnéptelenedett vidék, a falvak, és főleg tanyák várják azokat, akik új élet reményében szerencsét próbálnának. Rájuk gondolva szeretnék egy olyan építési eljárást kikísérletezni, amivel olcsóbban, nagyrészt saját erejükből megteremthetik az új világukat. Ez így ”a kaláka építési eljárással” és a környezetkímélő használt építési anyagok felhasználásával a nullához közelítő ökológiai lábnyomot hagyja, amivel a „gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan” jelszót valósítom meg.      

 Milyen lépések vezettek az elindításához?

Az elmúlt három év felkészülési időszakában a szakmai konferenciák mellett folyamatosan részt vettem azokon a gyakorlati oktató képzéseken, ahol a tervezett építési eljárás egyes, különálló elemeit megtanulhattam. Mindkét fő alkotó eleme ötletemnek, a vályogkészítés és szalmabála építkezés, mára szabvánnyal szabályozott, elfogadott, használatos technológia. Az együtt történő megtervezés az, ami az egyediségét adja épületeimnek, ami miatt elmondhatom az országban ez az első ilyen technológiájú épület! A családunk helybéli ingatlanjára terveztem meg a rajta lévő lakóház önállóan is használható bővítményeként. Az engedélyező és mértékadó véleményt alkotó szakmai társadalom mellettem állt, és támogatta kezdeményezésem, így akadály nélkül megkaptam az építési engedélyt rá.

Hogy találtál lelkes támogatókat?

Az internet kiterjedt világában nagyon sok hasonlóan gondolkodó emberre leltem, akik a facebook keretein belül különböző csoportokat alkotva hasonló célokért küzdenek. Magam is megteremtettem a csoportom, aminek máig több mint 320 tagja van, s érdeklődve várják az építésről szóló beszámolóimat, fényképeimet. Annyira érdeklődnek, hogy személyes tettre kész jelenlétükkel segítik a megvalósulást, kalákában dolgozunk, s cserében átadom tudásom e régi építési fogások elsajátításához.

Meddig jutottatok, mi a célod?

Az aszályos nyarakra számítva megtervezett ütemtervemhez képest nagyon keveset haladtam, hiszen a több száz vályogtégla messze kevesebb, mint amennyi a ház építéséhez szükséges lenne. Azonban az esős, nyirkos időben nem szárad a vályog. Az alapok kiásásával hamarosan végzünk, és egy részen már elkészült a szárazon rakott kőalap. A célom az, hogy egy lakható állapotú épületet hozzak létre, amit lakva, kontrollmérésekkel detektálva kijelenthessem, sikerült a kísérlet, és merem ajánlani minden rászorulónak! Szeretném mindezt megírni egy jól használható kézikönyvben, s előadásokon terjeszteni a szakmai körökben.

Hol, hogyan népszerűsíted, ismerteted meg az emberekkel?

Jelenleg az interneten keresztül terjesztem és az itt dolgozók, minket meglátogatók viszik a hírét. Nyitva állok a média megkeresése előtt, bár korrektebb lenne a végső eredményről beszámolni, mint előre harsogni róla.

Feleséged festményeiről is tudunk…

Tevely Erzsébet, ”az én Lizám” kislány kora óta lírikus alkat, vonzódik a művészetekhez, sok verset írt, míg felnőttként a festészetre, mint megfelelő önkifejezési módra, talált rá. Első festményét 2002-ben készítette, s az óta autodidaktaként fejleszti magát. Több hazai és külföldi kiállítása mellett a külföldre vásárolt képeivel alapozza meg hírnevét.

Mit vártok az önállóságunktól?

Fejlődést.

Mi ad hitet ez ügyben?

Annyira elmaradott a település, hogy bárkit is választanak, biztosan nagyot tud lendíteni köztereink, utcáink „látványán”.

Donászy Judit

Reklámok

Tevely Erzsébet és Kovács István” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s