Kampány és/vagy munka?

Örömmel élek a lehetőséggel, hogy az „Akarattyai Szilfalevél” közéleti havilap most megjelenő I. évfolyam 3. számában megírva ezt a cikket, elmondjam én is a véleményemet, Balatonakarattyáért.

2014. október 12-e, a választás napja már a kertek alatt van. Két hónap és megválasztjuk a saját polgármesterünket és a 4 fős képviselő testületet. Balatonakarattya ettől kezdődően önálló település.

Az eddig megjelent két számban barátaim és ismerőseim részéről megírt cikkekben, illetve elhangzott interjúkban arról olvastam, hogy Balatonakarattya önállóságát és fejlődését szinte mindenki „egy kalap alá” veszi, egyenlőségi jelet tesz a két fogalom közé. Halkan jegyzem meg, hogy a „döntéshozók” (polgármester, képviselők) eddig is „szabadon” dönthettek, még sem fejlődtünk, de a vagyonmegosztás előkészítése sem áll sehogy!

Apropó választás. Hónapok óta jönnek-mennek a pletykák a jelöltekkel kapcsolatban. A „jól értesültek” már részletes „leosztásokat” is tudni vélnek, miközben a feladatokról, vagy a konkrét teendőkkel kapcsolatban néma csend.

Miután utálom a pletykákat, meg a mutyizást, inkább a feladatokról írnék, már csak azért is mert feladat van bőven.

Itt vannak például az utak. Nincs még egy település, ahol ennyi poros és lepusztult út lenne. Két aktuális példa:

A nyári csúcsidőben elkészült egy darabka útfelújítás. Ahelyett, hogy örülnék ennek a hírnek, engem kifejezetten bosszant, hogy ki lett fizetve tizenvalahány millió forint – érdekes módon éppen kampány van – miközben számtalan pályázati lehetőséget szalasztott el a település. Gondoljunk bele, hogy mondjuk 12 milliós önrésszel építhettünk volna 120 millió értékű utat! Helyette most „kaptunk” 12 millióért szakmailag megkérdőjelezhető „valamit”. (4 m széles, éles kanyarral ellátott rövid aszfaltot és a Ságvári nevetséges szegélyezését, meg murvás lépcsőket.)

A másik az Aligai út esete: 40 tonnát meghaladó össztömegű teherautók hordták napokon keresztül a feltöltési anyagot, közben tönkretéve nem csak a meglévő aszfaltburkolatot, de a mellette lévő, idén parkosított területet, valamint a csapadékvíz-elvezető rendszert is, a tucatnyi csőtörést nem is említve. Egy kedves ismerősöm a Gumirádlinál kialakult állapotot úgy írta le, hogy „ez most úgy néz ki, mint Sztálingrád a 4. hónap után.” Számtalan levél, beadvány ellenére a mai napig nem kaptam választ arra, hogy ki és mikor fogja az okozott kárt helyreállítani! Csak megjegyzem, hogy az aszfaltozott terület több mint 5-ször nagyobb az első példában említettnél, tehát „alaphangon” is 60 milliós a kár. Itt nem csak arról van szó, hogy tönkrement az út, tehát majd Akarattyának kell helyreállítatni, de a vagyonleltár ezt az értékcsökkenést sem tartalmazza.

Ha már érintettem, akkor néhány gondolat még az önkormányzati vagyonról.

Nem csak az utak, hanem több tucat más esetben is pontatlan a jelenlegi vagyonnyilvántartás, ráadásul ennek „eredménye” Balatonakarattyára nézve igen hátrányos. Nem sorolom ezeket az ingatlanokat, csak egy példa.  A Vak Bottyán strand lekerített, és így strandként használt területének közel 1/3-a – mintegy 7000 m2 – nem az Önkormányzat tulajdona a vagyonkataszter szerint. Miközben önkormányzati strandként használják ezt a területet, évi, közel egy milliót fizet az Önkormányzat közpénzből a Magyar Államnak „bérleti díjként”. Ennek a területnek az értéke a strand többi részének m2 árával számolva 430 millió forint. További 100 milliót meghaladó önkormányzati – tehát részben akarattyai – pénz lett kifizetve a partvédőmű és a feltöltés kialakítására, miközben nem része ez sem a vagyonleltárnak (és így a vagyonmegosztásnak sem). Feltételezem, a „válást” követően ezt elintézi a kenesei vezetés, és így egy kis munkával fél milliárddal növeli vagyonát. Vajon miért nem tették ezt meg eddig?

A vagyonnyilvántartás pontatlanságai nem csak a vagyonmegosztásnál jelentenek majd Akarattyának hátrányt, de a fejlesztéseink beindítása során is nehézséget fog okozni, ugyanis az EU nem támogat rendezetlen ingatlanokon fejlesztéseket. Hónapok óta kérem a döntéshozókat, hogy támogassák a vagyonfelülvizsgálattal, vagy a különböző károkozások helyreállításával kapcsolatos kezdeményezéseimet. A beadványaimban részletezett megoldásokkal kapcsolatban semmilyen döntést sem hoztak, de még arra sem méltattak, hogy megvitassák, vagy egyáltalán megválaszolják.

A számtalan nehézség ellenére ezúton tájékoztatom a Tisztelt Olvasókat, hogy a vagyon felülvizsgálattal és fejlesztésekkel kapcsolatos szakmai előkészítő munkákat a saját cégem (MB55 Bt) és további cégek, szakemberek bevonásával – ez idáig saját finanszírozásból – tovább folytatjuk. Szeptemberben tervezem, hogy az előkészített anyagokat – köztük Balatonakarattya úthálózatának tanulmánytervét – valamennyi érdeklődő rendelkezésére bocsátom.

Minden támogatást és javaslatot köszönettel veszek (farkas.sandor@mb55.hu; www.mb55.hu )

 

Farkas Sándor

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s