„ Séta a múltba…” avagy egy akarattyai fiatal gondolatai a településről…

Minden embernek, helynek, tárgynak, növénynek és épületnek története van. A történetek elevensége az emlékeken múlik; azon, hogy megőrizzük-e, ill. felelevenítjük-e őket.

seta-a-multba

Ha Akarattyán sétálunk, szinte egy múltbéli kitérőt teszünk, hiszen minden fa, s azok levelei üzenetek a múltból, tanúságtételek arról, hogy vannak gyökereink, amikre büszkének kell lennünk! Már nagyszüleink is ezeket a fákat látták séta közben; bár meglehet, csupán a csemetefa apró árnyéka nyújtott hűvöset annak idején számukra. Egy valami biztos nem változott: a kilátók adta gyönyörű panoráma, a Balaton mély csillogó kéksége, melybe még föntről is szinte belemerül az ember. Nyári éjszakákon a túlsó part fényárban fürdik, s szinte látni a csillagok tükröződését a fodrozódó vízfelszínen. Mondják, hogy a Balaton ezerarcú, pont, mint Balatonakarattya. Minden évszakban más-más hangulatot ad. Változik a levelek színe, változik a levegő melegsége, de a hely atmoszférája nem! Mindig valami nyugalmat és teljességet adnak a fákkal körülívelt utak kacskaringózó végtelenje. A vasútállomásról szűrődő vonatrobaj szinte észrevehetetlen már a helyieknek, sőt furcsa is lenne, ha nem pöfékelne be már korán reggel az első mozdony. A nyaralók Budapestről érkezve itt találkozhatnak először a Balatonnal, és felszabadult mosollyal szállnak le a vonatról, hiszen Akarattyán minden megtalálható, ami kell egy jó nyaraláshoz: vízpart, nyár, jókedv, sok nevetés, pihenés és programok. Legenda kering a híres Rákóczi-szilfa körül. Úgy tartják, a fejedelem egy szilfa tövében pihent meg anno, ami a később róla elnevezett parkban ma is látható.  A park Akarattya egyik gyöngyszeme, hiszen itt minden korosztály jól érezheti magát. A gyerekeknek játszótér van itt, a fiatalabbakat és a szülőket akadálypálya állítja kihívás elé, míg a nagyszülőket az árnyékban megbújó utak nosztalgiára hívják.

Balatonakarattyának van múltja, jelene és lesz jövője! Csupán emlékeznünk kell, nehogy felejtsünk, tennünk kell, nehogy elvesszünk; és terveznünk, nehogy céltalanok legyünk!

Kovács Alexandra

Reklámok

„ Séta a múltba…” avagy egy akarattyai fiatal gondolatai a településről…” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s