“A Lengyel Jani”

Thury Attila rákérdezett, hogy miért nem Lengyel Janival beszélgetek, hisz ő itt a legrégibb vállalkozó: ,,igazi akarattyai”.Akkor nem tudtam reális választ adni. Az biztos, hogy Janit régóta ismerem, szeretem, és elfogult vagyok vele. Talán ez utóbbi miatt nem vele kezdtem.

De most eljött, és megpróbálom a lehetetlent. Objektíven bemutatni azt az embert, akit szeretek. Őszintén.

LengyelJanosMióta élsz Balatonakarattyán?

Tulajdonképpen születésemtől. Édesapám Csajágon volt tanácselnök, majd itt Akarattyán lett kirendeltség-vezető. Itt nőttünk fel, minden dolog ideköt minket a testvéremmel. Én 1953-ban, öcsém, Dezső 1955-ben született. Itt jártunk óvodába, iskolába.

Hova jártál középiskolába?

Balatonfüredre, a Lóczyba, ami már akkor is neves iskolának számított.1972-ben érettségiztem.

Mesélj a pályafutásodról!

1974-től a balatonmáriafürdői  ÁFÉSZ-nál helyezkedtem el, majd 1978-tól itt, Balatonakarattyán dolgoztam a strandon. 1981-től – elsőként a megyében! –  szerződéses üzletként működhedtünk társaimmal (Lengyel Dezső, az öcsém, Kovács Endre „Bütyök”, a barátom és Tóth Imre ”Kocka”,illetve Varga Jani…) az akkori SZÉPKILÁTÁS étteremben. 1984-től a balatonkenesei Rózsabokor presszót béreltem a megyei vendéglátóipari vállalattól. 1987-ben szerződést bontottunk, az ingatlant a tulajdonostól megvásároltuk, és üzemeltetjük mind a mai napig. Több átépítés után 1990-ben nyitottuk az éttermet. 2007-ben azonban bérbe adtuk az üzletet.

Hogyan tudtad mindezt összeegyeztetni a családdal?

Egyedül nem ment volna. Ezt kizárólag feleségemnek, Klárinak köszönhetem, aki mindenben a társam, a partnerem volt, és az a mai napig. 1978-ban házasodtunk össze, 1979-ben született Kriszta lányunk, 1986-ban Dani fiunk. Klárinak köszönhető, hogy teljes életet élhettem, hisz ő, mint feleség, mint anya, mint társ, mindig mellettem állt. Nélküle biztosan nem az lennék, aki vagyok.

A gyerekek most mit csinálnak, mivel foglalkoznak?

Kriszta a pécsi egyetem bölcsész szakán végzett angol szakon, azóta is ott nyelvtanár. Dani fiam a veszprémi egyetem közgazdász szakán végzett, de itthon nem talált megfelelő állást. Sajnálom, hogy így alakult, hisz így ritkábban lehetünk együtt, de ő most Londonban dolgozik, ahol megbecsülik a tudását, a szorgalmát, a munkabírását. Megtalálta a számítását.

Jani! Most mivel foglalkozol?

Három éve elkezdtem méhészkedni. Tudom, kicsit késő, de Altai Tibi barátom sokat segít ebben. Így nyugdíj előtt még tanulok, hisz „jó pap…”

Lengyel-mehek

Az akarattyai leválás kapcsán mindig szóba kerül a neved. Mi az, amit feltétlenül elmondanál?

2006-ban több barátommal úgy éreztük, hogy változtatni kellene; és mi ebben szerves részt vállalnánk. Nem tudtuk a pontos okát, de azt éreztük, hogy nem fejlődünk úgy, ahogy más kis település. 2006-ban indultam először; képviselő lettem. Azóta folyamatosan részt veszek a település életében, miközben sokszor én magam sem látom tisztán, mi az a konkrét ok, amiért nem tudunk előrébb lépni. Balatonakarattya a fekvését tekintve nagyon jó adottságokkal rendelkezik. Ehhez képest végig kell menni a településen, és „ordít az ellentmondás”. Na, ezen kellene változtatni. Szerintem a szétválás mindkét település érdekét szolgálja; bízom benne, hogy problémamentes lesz. Szeretném, ha ez nem hatna ki az emberi kapcsolatokra, mert ha jól kezeljük, még profitálhatunk is belőle. Nekem sok barátom él Balatonkenesén, és hiszem, hogy ők a szétválás után is a barátaim maradnak. Ahogy azt is hiszem, hogy ennek a két településnek mindig is köze lesz egymáshoz. A rokonság és a barátság adott.

Mi a hobbid? Hogyan tudsz kikapcsolódni? Mi segít ebben az egészben…?

A hajózás. Tudom, hogy  ”a hajó nagyobb biztonságban van a kikötőben. De azt is, hogy a hajókat nem ezért építik”…J

(Donászy Judit)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s