A második lapszám margójára

Eltelt egy hónap. Megszületett a Szilfalevél második száma Akarattyai Szilfalevél néven. Büszkék vagyunk, és fáradtak. Nagyon sokat tanultunk, sokakkal beszéltünk az első szám megjelenése után. Rengeteg ötletet, dicséretet és bírálatot is kaptunk. Ahogy az lenni szokott: ki így szeretné, ki úgy, kinek ez tetszik, kinek más. Sokat beszélgettünk, vitatkoztunk, érvek és ellenérvek, időnként érdekek és ellenérdekek ütköztek egymással, de abban egyhangúan döntöttünk: a „lényeg” nem változik. Sokan kérdezték, hogy melyik „párthoz” tartozunk, „kit támogatunk”? Talán ezt a legfontosabb leszögezni és „helyre tenni”. Ez az újság nem független, soha nem is volt az, nem az a célja. A Szilfalevél maximálisan elkötelezett.

Balatonakarattyáért, Balatonakarattya mellett.

Mert politikusok, pártok jönnek-mennek, ahogy közelednek az önkormányzati választások, egyre több lesz a híresztelés és a „zaj”. Balatonakarattya, és azok akiknek ez a település fontos, utána is itt lesznek. A helyi vállalkozóknak utána is itt kell tudni megélni, családokat felnevelni. A nyaralótulajdonosok utána is itt szeretnének tiszta és nyugodt környezetben pihenni. Hiszen sok ember, helyi lakos vagy nyaraló már a rendszerváltáskor is itt volt, és több kormányváltást is itt élt át vagy „pihent ki”. Van és lesz is véleménye a jelöltekről. Mi is szavazni fogunk. Mindegyikőnk: ahogy jónak látja. Egymást sem, és senki mást sem próbálunk azonban meggyőzni arról, hogy kire szavazzon. Ez nem ennek az újságnak a kompetenciája.

Az Akarattyai Szilfalevél nem erről szól. Nem a kuratóriumi tagok „szimpátiája” a fontos. Akarattya a fontos. Egyszerűen mi csak úgy érezzük, nem politikai lapot szerettünk volna létrehozni, hanem Akarattya lapját, szócsövét. Mindannyian- mi is, akik hónapról hónapra dolgozunk, hogy ez az újság az Önök kezébe kerüljön, és Önök is, akik olvassák- felelősséget vállalunk azért, hogy „mi jön ki ezen a szócsövön”. Ahogy Amerikában mondják: „shit in, shit out” (apropó, nem ezért lett az újság „kemény” papírra nyomtatva).

Mindezzel együtt „reálisak” próbálunk maradni, és bárkinek lehetőséget nyújtani hogy a véleményét elmondhassa: legyen az bármi is, amíg az Balatonakarattyát segíti. Ha valaki úgy gondolja, szeretné, ha megjelenne a véleménye, a gondolatai arról, hogyan lehetne ezt a települést „előbbre vinni”, akkor ehhez az Akarattyai Szilfalevél egy kiváló fórum. Még akkor is, ha az adott személy politikai ambíciókat dédelget. Hiszen mindannyiunk érdeke, hogy megismerjük azokat (is), akiknek a település a gondjaira lesz bízva októbertől. Hogy megtudjuk, hogyan látják a falu fejlesztését, mit tettek eddig, mit terveznek. Politikai ideológia nélkül.

Nekünk, és bízunk benne hogy olvasóink többségének, fontosabbak azok a hírek, hogy elkészültek a kandeláberek a strandon, hogy már naplemente után is lehet egy romantikus sétát tenni a parton. Hogy kinek köszönhetjük ezt? Hogy mikor jön homok a Gumirádlira? Hogy ki a felelős 5-6 csőtörésért egyetlen utcában? Hogy ki az a nyaraló, aki két szemétszedési akció után is ugyanúgy az erdőbe talicskázza a hulladékát? Hogy akinél Akarattyán AVE-s zsákot lehet venni, az, elmondhassa mindezt.

Tudnunk kell(-ene), hogy ki vállal bébiszitterkedést Balatonakarattyán, ki hoz házhoz szódát, melyik utca lesz szilárd burkolatú? Hogy mindannyian megismerjük azokat, akik társadalmi munkában folyamatosan rendbe teszik a virágágyásokat a faluban. Ezek a dolgok sokkal fontosabbak, mint a politikai propaganda.

Szeretnénk, ha a többi egyesület és vállalkozó is bemutatkozna. Ha megkeresnének bennünket, és elküldenék az ötleteiket, javaslataikat. Ezeken az email címeken szívesen várjuk az észrevételeket, ötleteket: judit.donaszy@ gmail.com / donaszy@citromail.hu

De ha személyesen „könnyebb”: Donászy Juditot, Lengyel Janit, Pokornik Istvánt sokan ismerik.

Többen jelezték, hogy anyagilag is támogatnák a Balatonakarattya Fejlődéséért Alapítványt. Ezt előre is nagy tisztelettel köszönjük! Kérjük, hogy aki úgy érzi anyagilag is tud és szeretne segíteni, erre a számlaszámra utalja a pénzt:

BALATONAKARATTYA FEJLŐDÉSÉÉRT ALAPÍTVÁNY
számlaszám:11748083-20025706

Az eddig beérkezett támogatásból született ez az újság. Minél többen vagyunk, annál több minden válik megvalósíthatóvá. Minél kevesebben,annál több minden csak terv marad.

Tudom, hogy talán nem kell, de azért megjegyzem, ez egy non-profit alapítvány. A beérkezett összegek, azok felhasználása, a döntéseink nyilvánosak: Balatonakarattyáért, Balatonakarattyáról szólnak. De egy jó fröccs, pálinka vagy birkapörkölt mellett ezt és a terveinket úgy is mindenkinek elmondjuk a Rákóczi parkban, vagy a strandi büfék valamelyikében.

Egy kellemes nyári szezonban bízva, üdvözlettel:

Juscsák György

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s